Ontruimen zorgwoning Tips voor nabestaanden : Gratis offerte aanvragen

 

TIPS VOOR NABESTAANDEN: ZORGINSTELLING

ALGEMEEN

1. Organiseer Centraal

In de hectische periode na een overlijden komt er van alles op de nabestaanden af. Het is belangrijk te voorkomen dat belangrijke zaken worden vergeten of dubbel worden gedaan zonder dat nabestaanden dit van elkaar weten.

Vaak is het daarom goed wanneer één nabestaande als centraal aanspreekpunt fungeert. Deze persoon heeft het overzicht en kan desgewenst de taken verdelen. Op deze manier is er overzicht en dat is in deze moeilijke periode erg prettig.

2. Neem tijd voor beslissingen

Vanwege de tijdsdruk die er is omdat de woning in een zorginstelling binnen 7 dagen moet worden opgeleverd is er in deze situatie altijd sprake van een bepaalde haast.

Tochis het verstandig de tijd te nemen voor beslissingen en geen overhaaste acties te ondernemen.

Vaak worden er in deze drukke periode goedbedoelde acties ondernomen die achteraf niet verstandig blijken. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen/bevriezen van een bankrekening. Een logische gedachte, echter lopende zaken kunnen niet meer worden afgeschreven en het herstellen hiervan kost veel extra tijd, iets waar u juist in deze periode niet op zit te wachten.

3. Erfenis: Aanvaarden of Weigeren?

Een gemiddelde erfenis staat helaas lang niet altijd synoniem voor een enorm vermogen en een grote villa. In de dagelijkse praktijk kan het zelfs zo zijn dat het accepteren van een erfenis grote, negatieve, gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld als de overledene (grote) schulden blijkt te hebben. Iets dat lang niet altijd vooraf in te schatten is, zelfs niet voor direct betrokkenen.

Hoewel schulden vaak voor de buitenwereld verborgen worden gehouden geven bankafschriften en eventueel aanwezige polissen (leningen) vaak een goede indicatie.  Ga na wat in uw situatie verstandig is. Op de site van de rijksoverheid kunt u meer lezen over Erven.

Lees meer over erven op de site van de rijksoverheid

4. Opzeggen abonnementen & Vaste Lasten

Eerder gaven we al aan dat het verstandig is niet overhaast te werk te gaan met het opzeggen van de huur en de bankrekening(en). Voor sommige andere zaken kan het echter wel verstandig zijn deze z.s.m. te beëindigen om zo onnodige kosten te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Abonnement op krant of tijdschrift
  • Deelname aan loterijen (Postcodeloterij, Vriendenloterij, Staatsloterij, Lotto enz)
  • Telefoon / Internet abonnementen

En verder

  • Licht alle maatschappijen waar verzekeringen zijn afgesloten in.
  • Incasseer eventuele verzekeringsuitkeringen.
  • Indien er toeslagen worden uitgekeerd zet deze dan z.s.m. stop. Het is vervelend als deze moeten worden terugbetaald. Kijkt u hiervoor op www.toeslagen.nl

5. Laat de post doorsturen

Doorgaans is het na het overlijden erg druk in de woning van de overledene. Directe familie, kinderen en kleinkinderen lopen in en uit.

Om te voorkomen dat belangrijke post kwijt raakt of over het hoofd wordt gezien kan het daarom handig zijn de post van de overledene door te laten sturen naar een ander adres.

PostNL heeft hiervoor een een speciale Nabestaandenservice.

Lees meer over de Nabestaandenservice van PostNL

6. Bewaar alle rekeningen

Kosten die nabestaanden maken in verband met het overlijden kunnen voor een (groot) deel aftrekbaar zijn van de belasting. Het kan daarom lonen om alle rekeningen van kosten die i.v.m. het overlijden zijn gemaakt te bewaren.

Om precies te weten welke kosten u kunt aftrekken kunt u het beste een belastingadviseur raadplegen of de website van de belastingdienst raadplegen.

DE WONING

7. Wettelijke termijn

Vanwege de grote wachtlijsten in de zorg is het voor een zorginstelling van belang z.s.m. weer over de woning/kamer van de overledene te kunnen beschikken. Wettelijk gezien heeft u recht op een termijn van 7 dagen waarbinnen de woonruimte weer beschikbaar moet zijn voor een nieuwe bewoner.

Uit onze ervaring blijkt dat er vanuit zorginstellingen regelmatig enige druk wordt opgelegd om deze termijn in te korten. Het is komt ook voor dat de goederen van de overledene op een andere plek in de instelling worden opgeslagen om de kamer vrij te maken.

Om u de zorg rondom dit alles uit handen te nemen kunnen wij voor u rechtstreeks contact opnemen met de zorginstelling. Wij zullen er voor zorgen dat zij enige coulance betrachten m.b.t. de oplevertermijn zodat u op gepaste wijze de persoonlijke en waardevolle spullen kunt ophalen/laten halen.

8. Neem contact met ons op!

Indien u om welke reden dan ook zelf niet in staat bent de woning/kamer in een zorginstelling te ontruimen nemen wij u deze zorg graag uit handen.

Vanwege de tijdsdruk die er is m.b.t. de wettelijke oplevertermijn is het verstandig om z.s.m. contact met ons op te nemen. In goed overleg met u zorgen wij dan voor een coulante naleving van de oplevertermijn en verzorgen wij de ontruiming van de woonruimte voor u.

Het is zelfs mogelijk om bepaalde goederen die u wel wilt behouden maar niet zelf kunt vervoeren voor u te verhuizen naar bijvoorbeeld uw eigen woning.

Op deze manier nemen wij u de zorg rondom de ontruiming uit handen en kunt u zich richten op het afscheid en de uitvaart van uw naaste.

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

Powered by themekiller.com