TIPS VOOR NABESTAANDEN: HUURWONING BIJ OVERLIJDEN

ALGEMEEN

1. Centraal Organiseren

Direct na het overlijden komt er enorm veel op de nabestaande(n) af. Het organiseren van het afscheid & de uitvaart hebben natuurlijk uw eerste aandacht. Alle overige zaken verdwijnen hierdoor logischerwijze naar de achtergrond.

Het is hierom van belang om, indien mogelijk, de taken te verdelen en één persoon verantwoordelijk te maken voor de algehele coördinatie. Indien mogelijk is het aan te raden om zaken als de uitvaart en overige zaken (ontruiming) van elkaar te scheiden om misverstanden te voorkomen.

2. Neem geen overhaaste beslissingen

In alle hectiek worden vaak, goedbedoelde, beslissingen genomen die misschien beter even hadden kunnen wachten. Het is begrijpelijk dat er soms enige haast is met het opzeggen van de huur, bijvoorbeeld uit kostenoverweging. Toch is het verstandig geen overhaaste beslissingen te nemen.

Een bankrekening is bijvoorbeeld makkelijk opgezegd maar het is meestal verstandiger deze nog even in stand te houden. Denkt u bijvoorbeeld aan de afschrijving van de huur en lasten waarmee anders een probleem ontstaat.

Zet, voordat u daadwerkelijk actie onderneemt, even rustig op papier wat er allemaal moet gebeuren. U heeft zo overzicht en weet zeker dat u niets vergeet en alles in de juiste volgorde zult afhandelen.

3. Erfenis: Aanvaarden of Weigeren?

Helaas staat een erfenis niet altijd gelijk aan een forse som geld en een kapitale villa. Soms kan het zelfs zo zijn dat het aanvaarden van een erfenis negatieve gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld door schulden van de overledene.

Het is raadzaam om alvorens hierover een besluit te nemen na te gaan wat in uw situatie verstandig is. U kunt hiervoor advies inwinnen bij een notaris of financieel adviseur. Ook kunt u op de site van de rijksoverheid meer lezen over erven.

Lees meer over erven op de site van de rijksoverheid.

4. Was er een overlijdensrisicoverzekering?

Hoewel uw eerste gedachten misschien niet staan naar het uitpluizen van administratie van de overledene is het wel verstandig na te gaan of deze een overlijdensrisicoverzekering had.

Een overlijdensrisicoverzekering keert onder bepaalde voorwaarden geld uit bij het overlijden met als doel de nabestaanden te ontlasten bij het doorbetalen van de huur/hypotheek e.d.

Kunt u in de administratie van de overledene niets vinden, ga dan na of deze een verzekeringsagent of assurantietussenpersoon had en informeer daar of er een overlijdensrisicoverzekering was afgesloten en of deze gaat uitkeren.

Indien er een overlijdensrisicoverzekering aanwezig is zou het kunnen zijn dat de eventuele kosten voor een woningontruiming niet op rekening van de nabestaanden hoeft te worden uitgevoerd. Het is dus aan te raden na te gaan of er een dergelijke verzekering afgesloten is.

5. Opzeggen abonnementen & Vaste Lasten

Eerder gaven we al aan dat het verstandig is niet overhaast te werk te gaan met het opzeggen van de huur en de bankrekening(en). Voor sommige andere zaken kan het echter wel verstandig zijn deze z.s.m. te beëindigen om zo onnodige kosten te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Abonnement op krant of tijdschrift
  • Deelname aan loterijen (Postcodeloterij, Vriendenloterij, Staatsloterij, Lotto enz)
  • Telefoon / Internet abonnementen

En verder

  • Licht alle maatschappijen waar verzekeringen zijn afgesloten in.
  • Incasseer eventuele verzekeringsuitkeringen.
  • Indien er toeslagen worden uitgekeerd zet deze dan z.s.m. stop. Het is vervelend als deze moeten worden terugbetaald. Kijkt u hiervoor op www.toeslagen.nl

6. Bewaar alle rekeningen

Kosten die nabestaanden maken in verband met het overlijden kunnen voor een (groot) deel aftrekbaar zijn van de belasting. Het kan daarom lonen om alle rekeningen van kosten die i.v.m. het overlijden zijn gemaakt te bewaren.

Om precies te weten welke kosten u kunt aftrekken kunt u het beste een belastingadviseur raadplegen of de website van de belastingdienst raadplegen.

7. Laat de post duursturen

Doorgaans is het na het overlijden erg druk in de woning van de overledene. Directe familie, werklui en de verhuurder lopen in en uit.

Om te voorkomen dat belangrijke post kwijt raakt of over het hoofd wordt gezien kan het daarom handig zijn de post van de overledene door te laten sturen naar een ander adres.

PostNL heeft hiervoor een een speciale Nabestaandenservice.

Lees meer over de Nabestaandenservice van PostNL

DE WONING

8. Huur opzeggen?

Voor het opzeggen van de huur van een huurwoning bij overlijden gelden enkele voorwaarden. Het is niet verplicht de huur direct na het overlijden op te zeggen. Doet u dit wel dan geldt doorgaans een opzegtermijn van één maand. De huur van de woning na overlijden dient binnen de wettelijke termijn van zes maanden na overlijden te worden opgezegd.

Vaak zal het vanuit kostenoverweging voor u belangrijk zijn de huur op korte termijn te beëindigen. Om de huur te beeindigen neemt u contact op met de betreffende woningbouwvereniging / verhuurder. Zorg er voor dat alles netjes op papier komt te staan en bewaar deze papieren goed.

9. Voorinspectie plannen

Tip: Een voorinspectie kan ook plaatsvinden zonder dat het noodzakelijk is direct de huur op te zeggen.

U bent als nabestaande verantwoordelijk voor het opleveren van de huurwoning aan de verhuurder. Als regel geldt hierbij doorgaans dat de woning in de “oorspronkelijke staat” moet worden opgeleverd.

Het is handig om vooraf te weten wat u kunt verwachten. Een manier om hier achter te komen is door een voorinspectie in te plannen. U neemt hiervoor contact op met de verhuurder/woningbouwvereniging en deze zal langskomen voor een inspectie van de woning.

Tijdens de voorinspectie zal in kaart worden gebracht welke herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Aanpassingen die door de huurder zijn gedaan zullen doorgaans moeten worden teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.

Veel voorkomende herstelwerkzaamheden zijn:

  • Herplaatsen/verwijderen van tussenwanden
  • Verwijderen van bevloering
  • Verwijderen van aangebracht behang
  • Aanpassen van verplaatste stopcontacten
  • Aanpassingen in de tuin
  • enz.

N.a.v. de voorinspectie krijgt u een overzicht van de zaken die voor de oplevering van de woning moeten worden hersteld/aangepast. Meestal krijgt u tegelijkertijd te horen welke (hoge) kosten er zullen worden berekend wanneer deze aanpassingen niet of onvoldoende zijn uitgevoerd.

Het is belangrijk dit overzicht goed te bewaren. De specialist die n.a.v. uw offerteaanvraag vrijblijvend bij u langskomt kan dit overzicht desgewenst meenemen in zijn offerte. Doorgaans kunnen zij de werkzaamheden een stuk voordeliger uitvoeren dan de woningbouwvereniging.

10. Persoonlijke en Kostbare spullen verzamelen

Ondanks de hectiek en begrijpelijke emoties rondom een overlijden is het raadzaam om op een zo kort mogelijke termijn alle persoonlijke, dierbare en kostbare bezittingen uit de woning te verwijderen. Niet alleen blijft de woning van een overledene direct na het overlijden enige tijd onbeheerd achter (rouwadvertenties worden ook door inbrekers gelezen),

Hoewel emotioneel is het toch raadzaam dit z.s.m. te doen. Niet alleen zal de woning in de meeste gevallen onbeheerd achterblijven (inbrekers lezen ook de rouwadvertenties), maar u wilt niet het risico lopen dat zaken in de drukte kwijt raken of sneuvelen. Bovendien zijn er in iedere woning zaken die dermate privé zijn dat het prettiger is wanneer u deze zelf veilig stelt.

Pas wanneer u aangeeft alle waardevolle en persoonlijke zaken/goederen uit de woning te hebben gehaald zal de woningontruiming plaatsvinden. Mochten er tijdens de ontruiming toch nog waardevolle goederen worden aangetroffen dan zullen wij u deze aan het einde van de ontruiming overhandigen.

11. Meerdere objecten/locaties?

U zult de eerste zijn die tijdens de eindinspectie van een huurwoning wordt gewezen op een gehuurde garage, kelderbox of andere opslag die door de overledene is gehuurd.

Waar u dacht klaar te zijn met alle werkzaamheden blijkt er nog een ruimte ontruimt te moeten worden. Op dergelijke verassingen zit niemand te wachten. Informeer daarom bij het plannen van een voorinspectie direct even bij de verhuurder of er ook nog andere objecten als een garage of kelderbox zijn verhuurd aan de overledene.

12. Neem contact met ons op!

In een emotioneel zware en hectische periode is het fijn om te kunnen rekenen op de ervaring en betrouwbaarheid van een goede woningontruimer. Onze specialisten nemen u alle zaken rondom de organisatie en uitvoering van de woningontruiming uit handen.

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen in deze periode is het raadzaam om in een zo vroeg mogelijk stadium contact met ons op te nemen. Een goede eerste stap hiervoor is het aanvragen van een offerte via onze website. Een van de woningontruiming specialisten neemt dan z.s.m. contact met u op om de mogelijkheden te bespreken en een afspraak te maken voor een vrijblijvende inventarisatie.

De pijn en verdriet rond een overlijden kunnen wij niet bij u wegnemen. We kunnen er wel voor zorgen dat u de tijd heeft om te beginnen aan uw verwerkingsproces door zorg te dragen voor een probleemloze woningontruiming.

Woningontruimingofferte.nl : Een professionele ontruiming van een huurwoning bij overlijden

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

Powered by themekiller.com